Oppimisen riemu on avain osaamiseen

Moni meistä varmaan vielä muistaa, kun opetteli pienenä ajamaan polkupyörällä. Tämä muisto on todella erinomainen esimerkki oppimisen ihmeestä!

Uuden asian oppiminen vaatii useita yrityksiä, epäonnistumisia, kaatumisia, mutta ennen kaikkea ylösnousuja ja uusia yrityksiä, sinnikkyyttä ja rohkeutta yrittää aina vaan uudelleen. Polviin tulee ehkä naarmuja ja uusi pyöräkin voi saada kolhuja – oppimisen hintana.  Pikkuhiljaa keho ja mieli löytävät yhteistyössä oikeat reitit ja keinot – ja voi sitä riemua, kun lapsi pysyy pystyssä 10 sekuntia…  puoli metriä … Jokainen onnistuminen antaa uutta intoa ja halua oppia lisää. Ja voi sitä oppimisen riemua, kun pyörä vie oppijan pihakuuselta portille! Jippii! ”Katso iskä! Mä osaan!”

Pyöränajon hallitseminen vaatii useita yrityksiä, joiden aikana taidot kehittyvät ja hioutuvat ja lopulta ajaminen hoituu ”kuin itsestään”, tarvitsematta erikseen keskittyä yksittäisiin toimintoihin. Opittujen taitojen harjoittelu kavereiden kanssa pihalla ja puistoissa on hauskaa ja tuloksena on pyörän mestarillinen hallinta.

Saman mallin mukaan etenee minkä tahansa uuden taidon oppiminen: hapuilevasta aloittelijasta yritysten ja erehdysten kautta mestariksi! Pienellä lapsella on uskomattoman sinnikäs halu oppia vastuksista huolimatta. Onnistumiset antavat iloa ja vanhempien kannustus lujittaa uskoa omiin kykyihin.

Ihailen nykynuoria, sillä he osaavat paljon enemmän asioita kuin mitä itse osasin heidän ikäisenään. He ovat nähneet maailmaa ja eri kulttuureita ja hallitsevat suvereenisti sähköisiä viestimiä. Toisaalta heiltä vaaditaan yhä enemmän tietoja ja taitoja pystyäkseen ottamaan paikkansa työelämässä ja luodakseen perheelleen hyvän elämän.

Mikään ei tule ilmaiseksi vaan asioiden eteen on nähtävä vaivaa ja uhrattava ponnisteluja. Mistä saisimme takaisin tuon lapsen innokkaan ja väsymättömän taidon yrittää ja erehtyä ja lopulta onnistua? Onnistumisen kokemus on ihmisen parasta huumetta!

Veljentyttäreni kaksostytöt aloittivat tänä syksynä koulun. Kun kysyin ensimmäisen koulupäivän jälkeen, että miten meni, he vastasivat innokkaina: ”Koulu on kivaa!” Meidän aikuisten on huolehdittava siitä, että tuo ”kiva” säilyisi läpi elämän. Ihminen on luonteeltaan utelias ja opinjanoinen. Onnistuminen luo aina hyvää oloa ja tällä energialla jaksaa taas työstää uusia ”solmuja” auki.

Mielestäni estejuoksija Jukka Keskisalo kiteytti onnistumisen reseptin hyvin ennen omaa juoksuaan Daegun MM-kisoissa, kun haastattelija pyysi häntä antamaan kokeneen kisakävijän neuvoja muille suomalaisurheilijoille: ”Mitäpä tässä neuvomaan!  Kyllä sen pitää lähteä itsestä. Kun palo on löytynyt, niin siitä se lähtee!” Pitäkäämme siis tuota paloa yllä!

Iloista oppimista!

PS  Tällä hetkellä tiedämme jo miten Jukan kävi Daegussa.

5 kommenttia artikkeliin “Oppimisen riemu on avain osaamiseen”
 1. Tuukka Oinonen sanoo:

  Hyvä äiti! Toivottavasti löydät bloggaamisesta tuota mainitsemaasi lapsenomaista onnistumisen riemua. Toivon myös, että et ”kaadu” kovin montaa kertaa, jotta ei tarvitse hävetä 🙂

 2. Anneli Oinonen sanoo:

  Rakas Poikani! Kiitos taas – ties kuinka monennen kerran – avustasi, kun perehdytit minut näihin sähköisen viestimen saloihin. Koetan olla pahemmin mokaamatta. Onneksi et enää tarvitse ”vaipanvaihtoa ja säännöllistä huolenpitoa”, sillä istun nykyään aika lailla ”koneen ääressä”. Toivotan myös sinulle lapsenomaista heittäytymistä ja onnistumisten riemua omissa opinnoissasi, jotta saavutat unelmasi!

  Terkkuja, Äet

  PS. Soitan taas kun olen jumissa!

 3. Tosi kiva äidin ja pojan keskustelu, tulin hyvälle mielelle. Oppimisen palo on myös tuttu tunne, kunhan aina jaksaisi pitää sitä paloa yllä.

  Inkeri Valtonen

 4. Anneli Oinonen sanoo:

  Kiitos Inkeri. Myönnän ylpeänä, että muna on kanaa viisaampi! Naisyrittäjinä me molemmat tiedämme, että tuo oppimisen palo on meille elinehto. Energiasi on ihailtavaa ja hengästyttävää, olethan taas touhuamassa meille naisyrittäjille uutta koulutusta, kiitos!

  Terveisin. Anneli

 5. Taina Siukola sanoo:

  Hyvä Anneli, tuuletus on aina paikallaan! Minun lempituuletukseni on kädenheilautus ja reipas huuto, josta koko kotiväki tietää, että taas onnistuttiin. Tämä antaa aina lisää intoa jatkoon.

Jätä kommentti

css.php